Print Friendly, PDF & Email


Îngheţata de prune este delicioasă! Aromele din reţeta de faţă sunt ameţitoare: scorţişoară, cardamom, potocale, prune, toate amplificate de unt, miere şi rom. O adevărată nebunie….

10 porţii

INGREDIENTE:

700 g prune, fără sâmburi şi tăiate jumătăţi

150 g zahăr

20 g miere

20 g lapte praf

150 ml suc de portocale

2 linguri de unt

200 ml frişcă lichidă 32% grăsime

160 ml lapte 3,5% grăsime

1 praf de sare

3-4 linguri de rom

2 linguriţe scorţişoară măcinată

1 linguriţă rasă cardamom

1 zahăr vanilat

 

Se foloseşte o tigaie mai largă- eu am folosit tigaia de cupru. Se caramelizează zahărul, la foc mic, amestecând cu o spatulă de lemn. Zahărul se va topi şi se lasă până când capătă o culoare brun-aurie. Se adaugă prunele, zahărul vanilat, scorţişoara, cardamom, untul şi sucul de portocale. Se amestecă continuu cu spatula de lemn pentru a dizolva caramelul întărit la contactul cu ingredientele reci. Se lasă pe foc 10-15 minute, amestecând uşor, până când sosul capătă o culoare roşie vineţie. Se adaugă romul şi se mai lasă pe foc 1-2 minute. Trageţi tigaia de pe foc, lăsaţi puţin la răcit şi turnaţi compoziţia într-un bol înalt. Se pasează cu blender-ul apoi se adaugă, în ordinea aceasta, mierea, laptele praf, laptele călduţ, frişca, praful de sare ( sarea amplifică aromele).  Se amestecă cu blender-ul, bine, bine, până se omogenizează compoziţia.

Amestecul rezultat se pune la frigider, la maturat, câteva ore (cât aveţi răbdare, indicat să fie 6 ore).

Apoi se pune compoziţia la mașina de înghețată, până se întărește. Maşini de îngheţată de uz casnic găsiţi pe www.nemox-romania.ro. Îngheţată de casă cu consistenţa aceea cremoasă, fără aşchii de gheaţă, o obţineţi doar cu maşina de îngheţată care în timp ce malaxează compoziţia o şi răceşte.

Se servește imediat. Eu am servit-o cu miez de nucă proaspăt.Am lăsat prunele natur, cu coajă- se simte uşor în îngheţată. Dacă doriţi o îngheţată foarte fină, atunci strecuraţi sosul de prune, după ce luaţi tigaia de pe foc. Dacă vă mai rămâne îngheţată se poate păstra la congelator; odată ce s-a malaxat şi răcit la maşina de îngheţată ea nu-şi va schimba consistenţa, chiar dacă se congelează. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE