Print Friendly, PDF & Email

Este o tartă foarte aromată, însiropată şi foarte consistentă. Blatul se poate folosi şi ca bază de chec. Eu am pus în el migdale însă se poate face şi cu nucă- să fie mai economic. Toppingul este delicios- cu cât mai mult cu atât mai bine!

INGREDIENTE:

Blat:

250 g făină

200 g unt, rece, tăiat cuburi

100 g  zahăr

4 ouă întregi

1 lingură cacao

1 linguriţă cu vârf praf de copt

1 praf de sare

2 linguri de rom

200 gr migdale (sau nucă)

Topping:

1,5 kg prune, fără sâmburi, tăiate în jumătate

100 g zahăr

200 ml suc de portocale

3 linguri de rom

2 linguriţe de unt

1 linguriţă de vanilie măcinată

scorţişoară, cardamom

 

Blat: Am folosit robotul de bucătărie şi astfel l-am făcut mult mai repede. Se prăjesc uşor migdalele şi se mărunţesc apoi în robot. Se scot într-un bol. Se pun în robot untul şi zahărul şi se amestecă bine. Apoi se adaugă ouăle, pe rând, făina, romul, praful de copt şi de sare, cacao şi migdalele mărunţite. Ungem cu unt şi făină o formă de tartă cu fund detaşabil şi turnăm aluatul în ea. Punem blatul în cuptorul bine încins, la foc potrivit timp de 35 minute (sau cât e necesar- depinde de cuptor; faceţi testul cu scobitoarea).

Topping: eu am folosit tigaia mea de cupru- voi folosiţi un vas larg şi nu prea înalt. În tigaie se caramelizează zahărul (în tigaia de cupru se caramelizează perfect, fără să se ardă sau prindă). Se adaugă apoi untul şi sucul de portocale şi se amestecă bine cu o spatulă din lemn până se dizolvă caramelul. Se pun apoi prunele, vanilia, scorţişoara, cardamomul şi se lasă pe foc mic, 7-10 minute. La final se pune romul şi se mai lasă pe foc 2-3 minute.

Se ia blatul şi se taie în jumătate. Eu am mai tăiat puţin şi de pe contur- să-mi încapă într-o formă de tartă, de sticlă- şi am mai nivelat partea de deasupra care a ieşit uşor bombată.

Se pune jumătate din blat în forma de tartă, apoi jumătate din topping, urmează cealaltă jumătate de blat şi deasupra restul de topping. Se poate ca stratul dintre cele două blaturi să fie doar cu gem de prune şi deasupra tot toppingul. Cum doriţi!

Se lasă 15-20 minute la răcit-sau cât aveţi răbdare, se taie felii şi se serveşte.

Poftă bună!

cu drag Simona NOGE