Print Friendly, PDF & Email

Este o vorbă: cozonacul este gata făcut, e bine rumenit atunci când îţi zâmbeşte!…Este reţeta Luisei care şi ea a moştenit-o din familie. Nu e aşa greu de făcut doar că necesită mult timp, timp de dospire. Dar cred că, măcar odată în viaţă, trebuie să faci cozonaci…Am făcut 2 cozonaci, unul cu nucă şi unul cu mac. În ambele am pus şi stafide. Mie îmi place cu muuultă umplutură, voi faceţi cum vă place.

INGREDIENTE:

Aluat:

900 g făină

350 ml lapte călduţ

8 linguri zahăr

40 g dintr-un cub de drojdie Budafok de 50 g

1 ou întreg

1 linguriţă de sare

coaja rasă de la 1 lămâie

Umplutura mac:

250 g mac măcinat

6 linguri zahăr

100 ml lapte călduţ

1 plic de zahăr vanilat

100 g stafide înmuiate în apă caldă şi apoi stoarse bine

Se amestecă macul cu laptele şi zahărul şi se pune pe foc mic, amestecând încontinuu, până ce zahărul se dizolvă complet. Se adaugă apoi zahărul vanilat.

 

Umplutura nucă:

250- 300 g mac miez de nucă măcinată

7-8 linguri zahăr

1 plic de zahăr vanilat

100 g stafide înmuiate în apă caldă şi apoi stoarse bine

 

Drojdia, 1 lingură de zahăr, 2-3 linguri de făină şi 100 ml lapte călduţ se amestecă bine cu o lingură, se acoperă cu un ştergar şi se lasă la dospit, la căldură, să crească. Apoi se adaugă restul de făină, oul întreg, 7 linguri de zahăr, coaja de lămâie, 1 linguriţă sare şi treptat 1 cană de lapte călduţ. Toate acestea se frământă cca 30 minute (într-un castron mare, să fie loc apoi să creacscă aluatul). Se frământă cu mâna până aluatul face bule şi nu se mai prinde de mână şi are o consistenţă mătăsoasă, străluceşte.

Se lasă aluatul în castronul acoperit, la căldură, să dospească. Între timp topim 1/4 dintr-un pachet de unt. Când a crescut- trebuie să-şi dubleze volumul- luăm aluatul, îl întindem puţin pe o planşetă de lemn şi-l ungem cu untul topit. Împăturăm aluatul cu grijă, să rămână untul în interior şi-l mai lăsăm la dospit. Când îşi dublează volumul se împarte aluatul în 4 părţi egale. Se presară făină pe planşeta de lemn şi se întinde o foaie subţire (cca 30 x 25 cm), se unge cu 1/2 din implutură, se presară stafidele şi se rulează pe latura lungă iar capetele se adună. Procedăm la fel şi cu celelalte bucăţi de aluat ( trebuie să avem 2 rulouri cu mac şi 2 cu nucă). Unul din rulouri ( din cele 2 de acelaşi fel trebuie să fie puţin mai lung).

Cele 2 rulouri se împletesc şi se pun în tava de copt în care am pus hârtie de copt. Se lasă cozonacii la dospit, în tavă, acoperiţi, la căldură, timp de 1 oră chiar 1 oră jumătate.

Se ia 1 ou întreg şi se bate. Se ung cozonacii deasupra, cu ou, cu ajutorul unei pensule sau cu ce aveţi.

Urmeză coacerea: se pun cele 2 tăvi de cozonac în cuptorul bine încins. Primele 10 min daţi focul tare în cuptor iar apoi lasaţi-i să se coacă la foc potrivit. Se lasă la copt cca 45-60 min, depinde de cuptor. Oricum ei sunt gata când deasupra sunt frumos rumeniţi ( culoarea aceea maroniu-gălbuie, lucioasă) şi când îi scoateţi din cuptor verificaţi lateralele, să fie şi ele rumenite. Vă zâmbesc frumos?

Se scot afară din cuptor, se lasă în tăvi şi se acoperă fiecare cu un ştergar, să stea la cald şi să se răcească lent. Nu se taie cât sunt calzi!

A 2-a zi se scot din tăvi, se face o cruce, se spune ” Doamne ajută!” şi se taie felii. Să aveţi spor!

cu drag Simona NOGE