Print Friendly, PDF & Email

Este reţeta lui Jamie Oliver; seamănă cu reţeta de brownies, însă Jamie îi spune “prăjitură a la fifteen”. Este o prăjitură cu muuultă ciocolată pentru cei amatori de senzaţii tari! Ai spune că nu se poate mânca multă, că e foarte concentrată, dar nu e aşa- copiii mei au putut! Toată şmecheria la această prăjitură este coacerea: trebuie doar să prindă o crustă deasupra iar miezul să rămână mai moale. Mie nu mi-a ieşit din prima aşa: odată că am un cuptor de pe vremea “bunei menajere” şi în al 2-lea rând că am uitat să adaug ouăle (făceam mai multe lucruri deodată). Voi nu faceţi aşa! dar chiar dacă uitaţi de ouă scoateţi compoziţia din cuptor, lăsaţi-o la răcit, adăugaţi ouăle şi repuneţi la cuptor. Iese şi aşa, dar nu e indicat să ne scărpinăm invers! Concluzia: mai încerc reţeta până o să iasă perfect! Deci revin!

INGREDIENTE:

250 g unt

200 g ciocolată neagră amăruie, 75% cacao, ruptă bucăţi

80 g cacao pudră

250 g zahăr

4 ouă întregi

65 g făină

150 g migdale sau nuci măcinate (folosiţi robotul de bucătărie)

150 g merişoare uscate sau stafide

1 linguriţă praf de copt

1 praf sare

250 ml frişcă şi coaja de la 1 portocală- pentru topping

 

Se încinge cuptorul la 180 grade, treapta 4. Se ia o tavă dreptunghiulară de 30×20 cm şi se pune hârtie de copt (eu am o tavă de 20×20 cm).

În baie de aburi (se pune apă la fiert într-un vas cu gura mai largă; când fierbe se face focul foarte mic şi se pune deasupra un alt vas, mai mic) se topesc untul şi ciocolata. Se adaugă apoi merişoarele şi migdalele.

Separat, într-un vas, se amestecă făina, cacao şi praful de sare şi cel de copt. Într-un alt bol se bat ouăle cu zahărul până la dizolvarea celui din urmă.

Peste primul amestec de pe baia de aburi (acum stingem focul) se toarnă amestecul al 2-lea, cel cu făina şi se incorporează bine. Apoi se pune amestecul de ouă cu zahăr şi se amestecă bine, până la omogenizare. Se toarnă în tavă şi se pune la cuptor pentru 25-35 minute, până se face o crustă deasupra iar miezul să rămâna mai moale (de data aceasta testul cu scobitoarea este invers: trebuie să rămână compoziţie pe scobitoare).

Se poate servi cu topping de frişcă şi coajă de portocală, sau cu îngheţată- deşi îngheţata e dulce. Ideea e să fie ceva fără zahăr- cred că frişca e o variantă mai bună. Noi am mâncat-o simplă sau cu îngheţată de vanilie. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE