Print Friendly, PDF & Email

De când nu mai consum carne (aici nu intră peștele și fructele de mare) sunt în căutare de rețete noi ce să rupă monotonia cartofilor, salatelor, mămăligii și fasolei. Și dacă vara pot trăi cu salate de crudități în sezonul rece am nevoie de mâncare caldă. Așa am descoperit această mâncare indiană, din linte, foarte aromată, pe care cu siguranță am s-o repet și în alte variante.

INGREDIENTE:

2 lingurițe boabe de muștar

2 lingurițe semințe chimen

1 ceapă tocată mărunt

6 căței de usturoi tocați mărunt

3 cm din rădăcină de ghimbir, curățat și tocat mărunt

ulei de măsline

7 păstăi de cardamom din care scoateți semințele

400 gr linte roșie ( eu am folosit linte verde)

400 ml lapte cocos

sare

ardei iute

 

Într-o cratiță, fără ulei, se prăjesc ușor semințele de muștar și chimen, până se eliberează aromele. Se scot semințele într-un bol.

În aceeași cratiță se pune ulei de măsline și se călesc la foc mic ceapa, usturoiul, ghimbirul și semințele de cardamom. Se adaugă puțină apă și se lasă la fiert cca 10 minute.

Lintea se spală și se lasă la înmuiat în apă rece, câteva ore. Apoi se fierbe în apă cu sare, până se înmoaie ( se ia cu o lingură spuma care se formează în timpul procesului de fierbere). Se strecoară.

Peste ingredientele călite se adaugă lintea, semințele prăjite, sarea, ardeiul iute și laptele de cocos ( trebuie ca laptele să acopere puțin toate ingredientele), se aduce la punctul de fierbere, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute. Se ia capacul de pe cratiță și se mai lasă la fiert până când compoziția va avea o consistență groasă, densă.

Se servește cu lipie și salată de spanac crudă. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE