Print Friendly

Este rețeta lui Jamie Oliver ușor modificată, în sensul că am pus ce fructe uscate am găsit rapid și am înjumătățit cantitatea de zahăr- credeți-mă este dulce și așa! Glazura am făcut-o cu albușurile bătute spumă, foarte puțin zahăr și multă lămâie. Este un tort foarte bun de Crăciun însă foarte caloric- bine că se face odată pe an!

INGREDIENTE:

Blat:

250 g prune deshidratate

400 g stafide

250 g smochine deshidratate

200 g merișoare deshidratate

125 ml rom

125 ml vin roșu sec

250 g unt, la temperatura camarei plus extra pentru uns forma

250 g făină integrală de orez plus extra pentru tapetat forma

150 g zahăr

5 ouă la care separați gălbenușul de albuș

1 linguriță nucșoară măcinată

1 linguriță scorțișoară măcinată

1 vârf cuțit cuișoare măcinate

1 vârf cuțit cardamom măcinat

1 praf sare

Glazura:

3 ouă întregi de la care folosiți doar albușurile (gălbenușurile le păstrați pentru altceva)

200 g zahăr pudră

1 praf de sare

sucul și coaja rasă de la 1 lămâie

Pentru ornat:

ciocolată neagră, 75% cacao, rasă

coajă de lămâie rasă

 

Se taie fructele uscate (smochinele și prunele) mai mărunt, să fie cam de dimensiunea stafidelor. Într-un bol se pun toate fructele uscate, se toarnă jumătate din cantitatea de rom și vin roșu, se amestecă bine, se acoperă și se lasă la macerat peste noapte.

Ziua următoare se încălzește cuptorul la 150 grade, treapta 2-a. Se ia o formă rotundă de tort- eu am folosit una din sticlă termorezistentă, de 28 cm diamteru. Se unge forma cu unt și se tapetează cu făină.

Se amestecă făina, praful de sare și condimentele. În alt vas se freacă untul cu zahărul până devine cremos și aerat. Se adaugă ouăle, unul căte unul, amestecând bine înainte să adăugăm pe următorul. Se adaugă apoi amestecul de făină și condimente iar la final amestecul de fructe uscate lăsat la macerat, cu tot cu zeama de pe ele. Se amestecă ușor și bine, apoi se toarnă în forma de tort. Se pune la cuptor pentru 2 ore, până blatul devine maro-auriu sau faceți testul cu scobitoarea. Se scoate forma din cuptor, se gaurește blatul cu un obiect ascuțit și se insiropează cu restul de amestec de rom și vin roșu. Apoi se lasă la răcit, la temperatura camerei.

Între timp facem glazura: se bat albușurile cu praful de sare până se fac spumă; se adaugă zahărul iar la final sucul și coaja de lămâie. Dacă vreți să iasă glazura mai tare, să stea mai bine pe tort, adăugați zahăr- eu nu prea agreez deserturile prea dulci. Prefer un tort mai inestetic dar mai bun!

Când blatul s-a răcit se ornează cu glazura, în strat mai subțire ( că nu e așa tare și se va prelinge), iar ce vă rămâne din glazură se poate pune pe fiecare felie, la servire. Se rade deasupra ciocolată neagră și coajă de lămâie.

Se servește și se mănâncă cu mare poftă. Nu faceți greșeala să vă cântăriți după! Merită puțin răsfăț odată pe an!

cu drag Simona NOGE