Print Friendly, PDF & Email

Este rețeta lui Jamie Oliver ce m-a tentat datorită compoziției bogate și puternic aromate, specifice sărbătorilor de iarnă. Este simplu de realizat- mai mult timp se consumă cu pregătirea ingredientelor. Am folosit o tavă de chec pentru copt cam de 40-45 cm lungime  și 15 cm lățime. Este o prăjitură-tort-chec, cum vreți voi să-i dați numele, în care gustul de morcovi se simte subtil ( numai bine să nu strâmbe din nas copiii) și în rest se simt perfect de bine condimentele.

INGREDIENTE:

Blat:

285 g unt

250 g zahăr

5 ouă la care separați gălbenușul de albuș

1 portocală- zeama și coaja rasă

170 g făină de orez ( e fără gluten, voi puteți folosi făină albă)

1 plic praf de copt stins în zeamă de lămâie ( dacă folosiți făină albă puneți doar 1 lingură cu vârf)

115 g nucă măcinată + 1 mână extra pentru decor

115 g migdale măcinate

1 linguriță cu vârf scorțișoară măcinată

1 vârf cuțit cuișoare măcinate

1 vârf cuțit nucșoară măcinată

1/2 linguriță ghimbir măcinat

285 g morcovi dați pe răzătoarea mare

1 praf sare

Glazura:

125 g mascarpone

250 g brânză de vaci grasă

85 g zahăr pudră

2 limes (sau lămâi) -sucul și coaja rasă

 

Se încinge cuptorul la 180 grade (treapta 4).

Se amestecă untul cu zahărul până se face cremă. Se adaugă gălbenușurile unul câte unul, apoi coaja și zeama de protocală, făina “în ploaie”, praful de copt, nucile, migdalele, condimentele iar la final morcovii rași.

Se bat albușurile cu praful de sare până se fac spumă. Albușurile spumă se amestecă cu compoziția de mai sus și se toarnă în tava de copt ( tava o ungeți bine cu unt și tapetați cu făină). Puneți tava în cuptorul bine încins, la foc potrivit, timp de 50 minute. Prăjitura trebuie să crească și să devină aurie deasupra. Oricum testați cu scobitoarea dacă este făcută ( introduceți o scobitoare în blat iar dacă iese curată atunci blatul este copt).

Se lasă 5-10 minute la răcit iar apoi se răstoarnă pe un grilaj și se lasă la răcit, la temperatura camerei, cca 1 oră. Apoi se poate pune la frig.

Glazura: se amestecă toate ingredientele și se păstrează la rece.

Când se servește se pune glazura deasupra și se presară nucă măcinată. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE