Print Friendly, PDF & Email

Este o rețetă simplă și foarte bună de tort. Blatul este un pandișpan- eu l-am făcut cu făină de orez fără gluten iar caramelul și merele coapte umplute cu gem, scorțișoară și nucă sunt o “cremă” ce merge de minune în sezonul rece. Secretul este să lăsați puțin loc între mere ca să pătrundă blatul și să lege tortul- în special dacă-l faceți cu făină fără gluten.

INGREDIENTE:

Blat:

8 ouă la care separați gălbenușul de albuș

7 linguri de de zahăr

8 linguri făină

1 plic praf de copt stins în zeamă de lămâie

1 praf sare

Umplutura:

5-6 mere de mărime mică-mijlocie, curățate de coajă și la care scoateți căsuța de sâmburi (este un instrument special cu care faceți operațiunea aceasta ușor)

gem de fructe ( fructe de pădure, măceșe- ceva acișor și nu prea dulce)

miez de nucă întreg

scorțișoară

150 g zahăr

1 pachet unt

 

Se freacă gălbenușurile cu zahărul până se face spumă. Se adaugă “în ploaie” făina, praful de copt dizolvat în zeamă de lămâie, se amestecă mereu și la final albușurile cu praful de sare bătute spumă. Acesta este blatul.

Se ia o cratiță ( eu am folosit una de 30 cm diametru) și se pune zahărul (150 g) la caramelizat apoi se adaugă pachetul de unt. Se amestecă bine, până untul se topește și se omogenizează cu caramelul. Se unge bine toată cratița- atât fundul cât și lateralele.

Pe fundul cratiței se așează merele ( merele se umplu cu gem și miez de nucă și se presară scorțișoară deasupra)- lăsați puțin spațiu între ele să poată pătrundă blatul. Deasupra se toarnă blatul. Se pune cratița la cuptorul încins în prealabil și se lasă la 180 grade (treapta 4) cca 1 oră (până crește, devine auriu deasupra). Oricum testați cu scobitoarea dacă este făcut ( introduceți o scobitoare în blat iar dacă iese curată atunci blatul este copt).

Se lasă 5-10 minute la răcit iar apoi se răstoarnă pe o farfurie de tort, cu josul în sus și se pune la rece.

Se poate servi cu frișcă bătută în care puneți zeamă și coajă de lămâie. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE