Print Friendly, PDF & Email

Pentru o reţetă bună ai nevoie de fasole bună şi de ciolan de porc. Fasolea am cumpărat-o din piaţă, pe recomandări, iar ciolanul este preparat după o reţetă tradiţională, simplă şi fără arome artificiale suplimentare. Este un ciolan dezosat, pus într-o pungă specială, vidat şi băgat la fiert, în suc propriu. A ieşit cea “mai bună ciorbă din toate timpurile” după cum a botezat-o fiul meu cel mare. Cred că i se trage de la ceapă…dar, chiar a ieşit foarte bună.

INGREDIENTE:

1 kg fasole albă boabe

700 g morcovi

1 gogoşar

2 cepe roşii, mici

240 g roşii decojite, din conservă

900 g ciolan fiert, dezosat

500 g bulion sau passata

zeamă de lămâie

sare, tarhon

 

Se spală fasolea şi se lasă în apă, de seara până a 2-a zi. Apoi se pune la fiert în apă fără sare. Se fierbe cam 1 oră până e fiartă pe jumătate. Se aruncă prima apă de pe fasole şi se pune apă proaspătă, fiartă separat şi sare. Se adaugă morcovii tăiaţi rondele, ceapa şi gogoşarii tăiaţi mărunt şi se lasă la fiert.

Când fasolea şi morcovii sunt fierţi se adaugă ciolanul tăiat bucăţi, roşiile tăiate cuburi (dacă sunt din conservă, dacă sunt roşii proaspete- atunci se pun la fiert mai repede) şi bulionul. Se mai lasă să dea în clocot 15-20 minute şi se ia oala de pe foc. Se drege cu sare, zeamă de lămâie şi la sfârşit tarhonul tocat mărunt.

Se serveşte cu smântână şi cu ceapă roşie alături. Mie îmi place ceapa roşie cu sare, ulei de măsline şi puţină lămâie.

Poftă bună!

cu drag Simona NOGE