Print Friendly, PDF & Email

Este reţeta lui Jamie Oliver; seamănă cu reţeta mea de chec cu lămâie şi mac, doar că are în plus migdalele şi glazura de lămâie. Glazura de lămâie este prea dulce după gustul meu însă copiilor mei le-a plăcut. Pe viitor aş face o glazură din ciocolată neagră topită cu zeama şi coaja de lămâie.

INGREDIENTE:

Blat:

125 g făină

180 g migdale măcinate (folosiţi robotul de bucătărie)

1/2 plic praf de copt

1 praf sare

115 g zahăr- eu aş pune 80 g

4 ouă întregi

50 g mac

115 g unt

coaja rasă şi zeama de la 1 lămâie

Sirop de lămâie:

100 g zahăr

sucul de la 2 lămâi; se pun pe foc până se dizolvă bine zahărul

Glazura:

225 g zahăr pudră

coaja rasă şi zeama de la 1 lămâie; se amestecă la rece, până se dizolvă bine zahărul

 

Folosesc robotul de bucătărie.  Se freacă untul cu zahărul până ce acesta din urmă se dizolvă. Se adaugă treptat câte un ou.  Urmează apoi restul ingredientelor.

Se tapetează forma de tartă cu fund detaşabil cu unt şi făină, se toarnă compoziţia de mai sus şi se se bagă la cuptorul bine încins, la foc mediu şi se lasă 40-45 minute. Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă s-a copt: se introduce scobitoarea în blat şi dacă scobitoarea rămâne curată, nu se lipeşte aluat de ea, blatul este gata.

Când blatul este copt se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare şi se toarnă siropul fierbinte de lămâie. Se lasă apoi la răcit. Când este rece se toarnă glazura de lămâie şi se lasă să se întărească bine. Apoi se scoate din forma de tartă pe un platou de tort.

Data viitoare voi face o glazură de ciocolată amăruie cu lămâie, să nu fie aşa de dulce. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE