Print Friendly, PDF & Email

Este o reţetă mai nonconformistă, cu un gust mai neobişnuit, pentru unii, dar foarte bun şi puternic aromat. Se îmbină 3 gusturi: dulce, acru şi iute plus celelalte arome puternice. M-a pus în dificultate că nu am ştiut cu ce să-l combin. La început l-am mâncat ca atare şi apoi cu marinată de somon, cu care merge foarte bine. Dovleacul se consumă cald iar marinata la temperatura camerei.

6 porţii

INGREDIENTE:

Partea 1:

1/2 dovleac mare curăţat de coajă şi seminţe şi tăiat felii cât degetul de mari

ulei de măsline

1 linguriţă de seminţe de coriandru zdrobite în mojar

1 ardei roşu iute, tocat mărunt

2 cepe roşii, mici, tăiate solzişori

1 pahar de apă

 

Ingredientele de mai sus se pun într-o cratiţă mai mare şi se acoperă cu capac. Se pun la fiert 15-20 minute, la foc potrivit. Se ia apoi capacul şi se mai lasă la fiert, până când dovleacul este făcut, dar să fie crocant (eventual, puteţi adăuga apă pe parcurs).  Nu amestecaţi prea mult că se sfarmă şi terciuiesc bucăţile de dovleac!

INGREDIENTE:

Partea 2:

sare şi piper negru proaspăt măcinate

4 căţei de usturoi

cimbru verde proaspăt (dacă aveţi-dacă nu e bun şi cel uscat)

 

Se adaugă ingredientele de mai sus şi se lasă la călit până când totul capătă o culoare auriu-deschis.

INGREDIENTE:

Partea 3:

1 pumn de stafide

1 pumn de seminţe de pin

3 linguri de oţet balsamic

1 lingură de zahăr brun

pătrunjel verde proaspăt tocat

 

Se adaugă ultimele ingrediente şi se mai lasă la călit 4-5 minute.

Se serveşte cald, proaspăt. Se poate mânca fără nimic alături dar am descoperit că se combină foarte bine cu marinata de somon. Poftă bună!

cu drag Simona NOGE