Print Friendly, PDF & Email

Este o rețetă de Clafoutis în care am înlocuit făina albă cu făină de orez. Apoi, din greșeală de citire rețetă, ajutorul meu în bucătărie a adăugat praf de copt. A ieșit o tartă, bine crescută ( Clafoutis este mai cremoasă, se feliază greu) pe care familia mea a apreciat-o ca fiind mai bună decât originalul. Concluzia este următoarea: dacă vreți să iasă cremoasă nu puneți praf de copt dacă doriți mai coaptă puneți praf de copt.

INGREDIENTE:

4 ouă întregi

7 linguri  zahăr

2 linguri cu vârf de făină de orez

1 linguriță cu vârf de scorțișoară măcinată

1 sâmbure de cardamom din care scoateți semințele

2 lingurițe praf copt

75 ml lapte

115 ml smântână pentru frișcă

20 gr unt + extra pentru uns forma

1 esență de vanilie

1 praf sare

fructe, în cazul de față prune, fără sâmburi: 700 gr ( puteți pune și mai mult că nu strică )

 

Se taie prunele în 4- dacă sunt mai mari, dacă nu se lasă jumătăți, se amestecă cu 3 linguri de zahăr, semințele de cardamom și scorțișoara și se lasă la macerat 2 ore.

Se încinge cuptorul la 180 grade, treapta 4. Se ia o formă de tartă, se unge cu unt și se tapetează cu făină.

20 g unt se topesc într-o cratiță mică, până capătă culoarea alunei ( nu se lasă mai mult pe foc). Se ia de pe foc și se lasă într-un loc cald.

Se bat cu mixerul ouăle, cu praful de sare, zahărul, vanilia. Se adaugă treptat, amestecând mereu, făina și preful de copt. La final se adaugă laptele călduț, frișca și untul topit. Se obține un aluat ca cel de clătite în care se toarnă maceratul de fructe, cu tot cu zeama rezultată.

Se pune la cuptor prăjitura pentru 45-50 minute, până suprafața tartei se bombează ușor și când lama unui cuțit introdus la mijloc iese curată ( sau testul scobitoarei).

Se lasă 5-10 minute la răcit, se pudrează cu zahăr pudră sau fulgi de ciocolată.

Se servește caldă cu înghețată sau rece, după ce o țineți la frigider. Este delicioasă și niciodată destulă! Poftă bună!

cu drag Simona NOGE